Blogg

En bit industrihistoria

I skogarna kring Dalarna, alldeles i närheten av Säfsen ligger byn Fredriksberg, en gammal bruksort med ett numera nedlagt pappersbruk. Bruket var aktivt fram till 1972 och efter det har det funnits annan verksamhet i lokalerna men sedan 1986 är all tillverkning nedlagd. Sedan 1994 saknar området juridiska ägare vilket fått som följd att det fått stå och förfalla och sedermera blivit ett populärt resmål för så kallade Urban Explorers. Jag fick höra talasom om Fredriksbergs bruk av några fotografer som varit där och fotat och blev sugen att åka så jag och Jennifer packade kamerorna och drog iväg i dag.

Fredriksberg är en typisk bruksort som vid första anblick ter sig tämligen livlös. En bensinpump, en Coop-butik samt en pizzeria är vad som försörjer invånarna som verkar få till antalet. När man hittar fram till bruket inser man ganska snabbt att det här har en gång i tiden varit en blommande industri. Fastigheterna är trots sitt skick vackra och man kan lätt tänka sig hur fabriken sprudlat av liv för 40 år sen. Men mycket vatten har runnit under broarna och idag är allt slitet, bara ett fåtal av fönsterrutorna är hela, väggarna är prydda med gatukonst och det mesta av maskiner och verktyg är borta sedan länge.

I stora delar av lokalerna har vattnet trängt in och golven är blöta. Man känner tydligt att luftfuktigheten är hög och det syns också att fukten gått in i väggar och tak. Det är till och med så pass att växter har hittat in i fabriken och ser ut att frodas väl i klimatet.

Miljön är helt fantastisk men det gäller att ha lite uppsikt, det finns en del hålor och schakt som man kan skada sig i och det förekommer mögel och en del gifter efter pappersbrukets drift. Men jag rekommenderar att ta en tur till Fredriksberg, man får verkligen se en bit av svensk industrihistoria och får uppleva en snudd på magisk atmosfär.